Mijn aanpak, systemisch werken met paarden

Op het moment dat een mens in de buurt van een paard komt te staan zal het paard op hem of haar gaan reageren. Het paard scant als het ware of er spanning is en of die invloed heeft op de kudde.

Systemisch werken

Systemisch werken laat zich uitleggen dat wij, als mens, altijd onderdeel zijn van een systeem. Met elkaar hebben wij als mens gemeen dat we allemaal een kind zijn van een vader en een moeder. We groeien allemaal op in een omgeving met andere mensen om ons heen. Dit is een systeem. Voor de meeste mensen is het eerste systeem waar ze deel van uit maken het gezin van herkomst. En iedereen heeft daarin een rol. Eerstgeborene, middelste kind, de jongste of enigste kind. Je ouders, eventuele broers en zussen, opa’s en oma’s, ooms en tantes, allen maken deel uit van jouw systeem.

Naast de personen in jouw systeem maken belangrijke gebeurtenissen ook onderdeel uit van dit systeem. Zowel de mensen als de gebeurtenissen hebben invloed op de manier waarop je je ontwikkelt. Positief en negatief. Deze ervaringen dragen we met ons mee en die zijn later in ons leven niet altijd meer effectief en zorgen zo voor spanning en disbalans. Door systemisch te gaan kijken, en werken, kunnen we inzicht krijgen in wat je onbewust met je meedraagt.

Conny Schiere
systemisch werken met paarden

Paarden

Paarden zijn kuddedieren en kunnen niet anders dan reageren op elkaar en stellen de veiligheid van de kudde boven het individu. Zij reageren zonder woorden op elkaar, door signalen onderling en signalen van buiten de kudde op te pikken. Door hun oeroude instincten zijn ze als geen ander in staat om dat wat onbewust is en mogelijk tot gevaar kan zijn op te pikken en kenbaar te maken. Dit doen ze door gedrag te laten zien wat voor ons mensen zichtbaar en voelbaar kan zijn. Vaak worden paarden daarom ingezet in coaching door inzicht te krijgen in bijvoorbeeld leiderschap en het volgen.

Systemisch werken met paarden

Op het moment dat een mens in de buurt van een paard komt te staan zal het paard op deze gaan reageren. Het paard scant als het ware of er spanning is en of die invloed heeft op de kudde. De nabijheid van een paard en het onderwerp of thema waarmee iemand naar mij toekomt heeft altijd invloed op het systeem. Dit wordt door de paarden duidelijk gemaakt en kunnen we inzicht krijgen in wat er op onbewust niveau bij iemand speelt.

Je hoeft een paard nooit aan te raken of te bewegen (daarmee verschilt deze methode van paarden coaching) en ik zorg altijd voor de veiligheid van jou en het paard. Dus ook voor mensen die geen ervaring hebben met paarden is het bij uitstek een methode waarin gewoon ‘zijn’ en even niet praten al tot waardevolle inzichten kan leiden.

Recensie

"Systemisch werken met paarden zei me niet zoveel. Systemisch werken en paardencoaching wel. 

Toen ik met Conny het weiland inliep en zij me vertelde over de paarden en dat ze haar hond en de geit ook deel laat uitmaken van het systemisch werken begon er wat te dagen.

Conny vroeg me met welke vraag ik kwam en we raakten in gesprek. Door de vragen die Conny stelde kwam ik steeds dieper tot de kern van mijn eigenlijke vraag. Die lag uiteindelijk veel verder in mijn verleden dan ik gedacht had. Conny vroeg door en benoemde steeds wat ze zag gebeuren bij de paarden en bij de hond (die mijn “eigen ding” representeerde). De manier waarop Conny vragen stelt is heel respectvol en to the point, ze heeft dondersgoed in de gaten wat ze doet. Ik durfde daardoor ook heel open te zijn en mijn eigen verhaal te delen, met stukjes die misschien bijna niemand anders weet.

De paarden hebben mijn verschillende kanten gespiegeld en ik was niet verbaasd dat het fjordenpaard staat voor mijn mannelijke kant. Door te zien hoe de paarden reageerden, heb ik inzicht gekregen in hoe ik zelf in mijn leven sta en wat ik te doen heb. Dat ik gezien wil worden, mag worden en ga worden. Met al mijn vrouwelijk- en mannelijkheid.

Iris

Paarden coaching

Zakelijk tarief en Pay it forward

Om werken met paarden ook toegankelijk te houden voor mensen met een krappe beurs werk ik met een particulier tarief en een zakelijk tarief:

Bedrijven en organisaties hebben vaak gunstige regelingen voor coaching en opleiding en kunnen dit aftrekken. Daarnaast is het een investering in hun medewerkers en loont dit eigenlijk altijd. Het zakelijk tarief is €275,- excl. btw per sessie.

Voor particuliere klanten heb ik een vast tarief: €197,- incl btw per sessie. Voor sommige mensen is ook dat een te hoog bedrag. Daarom werk ik met ‘pay it forward’, dat werkt als volgt:

Op de factuur is er een mogelijkheid om een (klein) bedrag extra te storten. Ik stop dat in een fonds en bij het behalen van €98,50 bied ik de sessie voor de helft van de prijs aan. Zo kunnen we samen ook voor mensen met een krappe beurs deze vorm van persoonlijke ontwikkeling beschikbaar maken.

Ken je iemand die niet de financiële middelen heeft maar wel belang kan hebben bij een sessie? Laat het me gerust weten, dan zoeken we samen het contact.

Mijn aanpak

Kennismaken en het voorbespreken van je vraag doen we middels een telefonische intake. Hierin vertel ik wat ik voor je zou kunnen betekenen, hoe het in zijn werk gaat en is er alle ruimte voor vragen over wat je kunt verwachten. De intake kun je inplannen via de agenda. Dit kan telefonisch of via beeldbellen, dat is aan jou.

We zullen dan ook de mogelijkheden doornemen die ik aanbied: een losse sessie, een 4 seizoenen kaart of wellicht is een retraite wel het beste voor jou.

Conny Schiere

Losse sessie

Allereerst is het altijd mogelijk om een losse sessie te boeken. Deze sessie duurt inclusief voor en nagesprek met koffie en een gezonde lekkernij ca. 1.5 uur. We maken al kennis bij de telefonische intake en onderzoeken of ik wat voor je kan betekenen. Dan maken we een afspraak wanneer je komt en hoe het verder in zijn werk gaat en wat je kunt verwachten.

  • Zakelijk tarief € 275,- excl. btw
  • Particulier tarief € 197,- incl. btw

4 seizoenenkaart (4 sessies)

‘Alle seizoenen moeten er maar eens overheen’. Iedereen kent deze uitspraak. Of het nu gaat om een nieuwe situatie, om rouw of juist om iets op te bouwen of te onderzoeken. En waarom elk seizoen? Als mensen zijn wij onderdeel van de natuur en kennen ook wij een cyclus en verschillende stadia in ons leven. Zo kent ook elk jaargetijde haar eigen energie en cyclus. Met de 4 seizoenenkaart gaan we gebruik maken van de kracht van de winter, de lente, de zomer en de herfst.

Wist je dat de winter echt bedoelt is om even tot stilstand te komen? De natuur laat zien dat een periode van rust zorgt dat je naar binnen kunt keren en op kracht kunt komen. De lente staat bol van de kiemkracht! De aarde wordt warmer, de dagen worden langer, mensen, dieren en planten gaan er weer op uit. In de zomer komt alles tot volle bloei en kun je letterlijk en spreekwoordelijk de vruchten plukken van al het werk dat je hebt verzet. Om vervolgens in de herfst weer terug te snoeien, het blad laten vallen en je op te maken voor een periode van rust.

Na de telefonische intake maken we een afspraak voor de startsessie. Dit kan uiteraard elk moment van het jaar. Daarna kom je elk seizoen tenminste 1 keer voor een sessie waarin we stilstaan bij jouw thema of vraag vanuit de kracht van dat jaargetijde. Zo kan je dat wat voor jou belangrijk is een jaar lang de aandacht geven die het verdiend en volgen.

  • Zakelijk tarief € 997,- excl. btw
  • Particulier tarief € 749,- incl. btw

Retraite (2 nachten en 2 sessies)

Wil je echt tijd voor jezelf maken? Investeren in de verbinding met jezelf en werken aan een betere balans? Kom dan op retraite in ons natuurhuisje, hier midden in de natuur en op het platteland. Omgeef jezelf met rust, ruimte en leer te luisteren naar je eigen ritme. Word wakker uit jezelf, in plaats van door de wekker of kinderen, kies je eigen dagprogramma en laat je leiden door dat wat er is.

Plan een belafspraak